Misdaadseries, wie kijkt ze niet?

Research: Misdaadseries, wie kijkt ze niet?

Misdaadseries: een aantrekkelijk genre voor TV-kijkers en met hitseries als ‘Death in Paradise’en ‘Sherlock’ ook één van de belangrijkste pijlers van het succes van BBC First. BBC First is met een misdaadonderzoek eens dieper gedoken in het hoe en waarom van de crimekijker.

De nieuwsgierige misdaadkijker

Kijkers zijn erg flexibel in hun definitie van wat precies een ‘misdaadserie’ is. Dit varieert van series waar misdaad een zeer dominante rol in speelt (zoals DCI Banks en Sherlock) tot series waarin de misdaad meer latent aanwezig is (zoals Doctor Foster en Orphan Black)

De resultaten van het onderzoek laten zien dat er verschillende belangrijke zijn voor het kijken van misdaadseries. Deze drivers hebben vaak een overlap, maar het komt zelden voor dat een programma op al deze drivers scoort.

Een belangrijke driver is dat mensen graag zelf op ontdekkingstocht gaan. Misdaadseries geven kijkers de kans zich te verplaatsen naar een fantasiewereld en bieden de mogelijkheid om thuis zelf de detective te spelen. Een andere cruciale driver is het beter leren begrijpen waarom mensen deze misdaden plegen en het opzoeken van morele grenzen, waarbij zij zichzelf in de schoenen zetten van de crimineel om te onderzoeken wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

Wat de meeste drivers gemeen hebben, is dat zij hun oorsprong hebben in nieuwsgierigheid.

Deze nieuwsgierigheid bindt de kijkers met het programma en met de zender: eenmaal begonnen aan een serie wil men ook weten hoe deze eindigt. En deze betrokkenheid van de crime-kijker is dan direct ook een verklaring voor de bijzonder hoge kijktijd per kijker op de zenders met veel misdaadprogrammering (zoals BBC First).

Het referentiekader van de crimekijker

Hoe een kijker naar een misdaadserie kijkt wordt uiteraard ook beïnvloed door zijn omgeving.We leven hier in Nederland gelukkig in een veilig land. Van de vier onderzochte landen heeft Nederland zelfs de laagste ‘Crime Index’  en de hoogste ‘Safety Index’.

Vragen als ‘Maakt u zich vaak zorgen dat u slachtoffer van een misdrijf wordt?’ en ‘Voelt u zich onveilig wanneer u ’s nachts alleen over straat loopt?’ worden in Nederland het vaakst met ‘nee’ beantwoord. Maar toch is er ook in Nederland een afwijking tussen de feiten en de perceptie. Terwijl het aantal gewelddadige misdaden daalt, geeft 87% van de Nederlandse respondenten aan dat zij geloven dat criminaliteit toeneemt: het hoogste percentage van de vier onderzochte landen. Daarbij liggen de grootste zorgen rondom dit onderwerp vaak bij de grotere issues zoals terrorisme, financiële criminaliteit en spionage.

Over het onderzoek

Het onderzoek van BBC First is uitgevoerd in vier landen: Nederland, de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Australië.Het eerste, kwalitatieve deel van het onderzoek bestond uit diepte-interviews met het BBC First crime-fan-panel.

In het tweede kwantitatieve deel van het onderzoek is een representatieve steekproef van 1.000 respondenten ondervraagd.

Meer Research

Smart Home in ontwikkeling: handvaten voor communicatiestrategie

Smart Home in ontwikkeling (deel 1)

Smart Home in ontwikkeling (deel 2)